Az önéletrajz az első kapcsolatfelvétel egy lehetséges munkaadóval. Ezért fontos, hogy olyan önéletrajzot készítsünk, amely bemutatja a személyiségünket, képességeinket és tapasztalatainkat. Az alábbiakban összefoglalunk néhány fontos pontot, amelyeket érdemes figyelembe venni egy jó önéletrajz írása során:

Felépítés: Az önéletrajzodnak átláthatónak és könnyen érthetőnek kell lennie. A felépítése legyen logikus, és legyen könnyű követni az olvasó számára. Fontos, hogy legyen egy bevezető rész, amely bemutat téged, majd következzenek a képességeid, tapasztalataid és végül az iskolai végzettséged.

Az első benyomás: Az önéletrajzodnak azonnal fel kell keltenie az olvasó figyelmét. Ezért fontos, hogy a bevezető részben jól fogalmazd meg, ki vagy és milyen képességekkel rendelkezel. Az első benyomás nagyon fontos, ez alapján döntenek el a munkáltatók arról, hogy érdemes-e továbbiakban foglalkozni az önéletrajzoddal.

Képességek és tapasztalatok: Fontos, hogy az önéletrajzodban kiemeld azokat a képességeket és tapasztalatokat, amelyek a munkára jelentős hatással lehetnek. Ezt úgy érdemes megtenni, hogy az álláshirdetésen szereplő feladatokra fókuszálsz és azt mutatod be, hogy milyen képességekkel, tapasztalatokkal rendelkezel, amelyek a munka sikeres elvégzéséhez elengedhetetlenek.

Tömören és lényegre törően: Az önéletrajzodnak rövidnek és lényegretörőnek kell lennie. Az olvasóknak nincs idejük hosszú önéletrajzokat olvasni, ezért érdemes a lényegre koncentrálni, és csak azokat az információkat közölni, amelyek a munkára vonatkoznak.